TYT AYT Matematik

TYT AYT Matematik Kursu Aydın Akademi’de, TYT (Temel Yeterlilik Testi), öğrencilerin temel yeterlilikerini ölçen birinci oturum sınavıdır. AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise öğrencilerin kendi alanlarındaki başarısını ölçen ikinci oturum sınavıdır. AYT‘de 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler ve 40 Fen Bilimleri olmak üzere 160 soru vardır. Matematik Kursları, Matematik 1 ve Matematik 2 diye ikiye ayrılır.

Eski isimleri YGS-LYS olan TYT-AYT, yüksek öğretime geçiş sınavlarıdır. Üniversite kazanma hayalini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler TYT ve AYT sınavlarına girerek bu hayallerini gerçekleştirebilirler. Size bu sınavlardan bahsedeceğiz.

TYT AYT Matematik Soru Dağılımı

TYT (Temel Yeterlilik Testi), öğrencilerin temel yeterlilikerini ölçen birinci oturum sınavıdır. Herkesin girdiği bir sınav olduğu için Türkçe ve Matemetik  ağırlıklıdır. TYT’de 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere 120 soru vardır. Bu 120 soruyu 135 dakika içinde öğrencilerden cevaplamaları istenmektedir.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise öğrencilerin kendi alanlarındaki başarısını ölçen ikinci oturum sınavıdır. AYT’de 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler ve 40 Fen Bilimleri olmak üzere 160 soru vardır. AYT 180 dakikalık bir sınavdır. TYT puanının %40’ı AYT puanının ise %60’ı sınav puanına etki edecektir. TYT’den 150 baraj puanını geçen öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanacaktır. AYT’de ise 180 baraj puanının geçilmesi durumunda 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapılabilecektir.

TYT ve AYT sıavlarının isimleri değişti fakat öğrencilerin bu sınavı kazanmak için yapması gerekenler değişmedi. Öğrencilerin sınavlara programlı bir şekilde çalışması gerekiyor. Konu eksiklerini gidermek bir yana sorular üzerinde pratik kazanarak sınav esnasındaki zamanı da iyi yönetmeliler. Bunun için konuyu anlamak ve hızlanabilmek için çok fazlaca soru çözerek pratik yapılmalı. 

AYT Nedir? (Alan Yeterlilik Testi)

TYT sınavından bir gün sonra yapılması planlanan AYT oturumu ise 40 Matematik 40 Türkçe 40 Fen Bilimleri 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 sorudan oluşmakta ve 180 dakikalık sürede öğrencilerden sınavı tamamlamaları istenmektedir. Adaylar kendi tercih edecekleri bölümlerin doğrultusunda soruları çözecekler. Baraj puanı 180 olarak belirlenen bu sınavın üniversite tercihindeki ağırlığı TYT sınavına göre daha fazla olacaktır.

TYT sınavı %40 oranında AYT ise %60 oranında tercih puanı olarak hesaplanacak, TYT cevapları üzerinden 150 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturum AYT oturumunda alacakları puanı kullanıp tercih yapma hakkı kazanacaktır.

Kendi branşım olan Matematik ağırlıklı sınava hazırlanmayı düşünen öğrencilere tavsiyem, çalışma sistemlerini hiç değiştirmeden sanki sınav sistemi hiç değişmemiş gibi çalışmaya devam etmeleridir. Yapılan şekilsel değişikliğin Matematik branşına temelde bir etkisi bulunmamakta bol bol soru çözerek cevaplama pratiği yakalamalı ve kendinizi farklı soru tiplerine hazır hale getirmelisiniz. Başarı dileklerimle…

Bu konumuzda sizler için YKS (TYT-AYT) sınavında çıkacak konuları paylaşıyoruz. Öncelikle TYT sınavında 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji ayrıca 5 din, 5 felsefe, 5 tarih ve 5 coğrafya olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. Bu sınavda genel olarak 9 ve 10.sınıf konuları karşımıza çıkıyor. Bu sınav olduktan sonra ise alan sınavları yani AYT ve YDT sınavları karşımıza çıkıyor. AYT sınavı TYT sınavından 1 gün sonra yani 24 Haziran tarihinde gerçekleşecek. AYT’de 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve 40 Sosyal Bilimleri 2 testi karşımıza çıkacak. YDT sınavında ise 80 yabancı dil sorusu sorulacak.