Windows İşletim Sistemi

Ülkemizde Bilgisayar Kurslarında ve okullarda öğretilen işletim sistemi Windows’tur. Kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan programa işletim sistemi denir. Her bilgisayarda en az bir işletim sistemi olmak zorundadır. Windows İşletim Sistemi grafiksel bir arayüze sahip, çok sayıda işlemi aynı anda yapabilen ve birçok işlemi birden fazla yöntemle yapabilmemize izin veren bir işletim sistemidir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ MASAÜSTÜ (DESKTOP)

Bilgisayarınızı başlatıp Windows İşletim Sistemi ile kullanıcı oturumu açtığınızda karşınıza gelen ana ekrana Masaüstü (Desktop) denir. Üzerinde simgelerin, alt satırında görev çubuğunun olduğu bu ara yüz size gerçek bir masaüstü gibi çalışma imkanı sunar. Masaüstündeki simgelerinin bazıları kurulumla birlikte gelir, geri dönüşüm kutusu gibi, bazılarını da biz oluştururuz. Dosya, klasör ve kısayollar gibi. Masaüstü simgelerini arka plan resmini ve diğer öğeleri kendinize göre düzenleyip kişiselleştirebiliriz.

Windows İşletim Sistemi Simgeler

Masaüstünde yer alan dosya, klasör, kısayolları ve programları belirten küçük resimlere simge (ikon) denir. Masaüstünde bulunan simgelerin bir kısmı kurulumla birlikte gelir. Bir kısmını da biz oluştururuz. Simgeler üzerlerine gelinip çift tıklandığında ilgili program çalışır.

Windows İşletim Sistemi Kısayol

Windows İşletim Sistemi, dosya, klasör, disk sürücü, yazıcı ya da başka bir bilgisayara kolay erişim sağlamak için oluşturduğumuz bağlantı simgesine kısayol denir. Kısayollar masaüstüne, başlat menüsüne ya da bulunduğumuz bir klasörün içine oluşturulabilir. Bütün kısayol simgelerinin sağ alt köşesinde ok işareti bulunur. Özellikle taşıma ve kopyalama işlemlerinde simgenin üzerinde ok işareti var mı yok mu dikkat etmeliyiz. Unutmayın kısayollar içeriğin kendisi değildir kolay erişim sağlamak üzere oluşturulmuş bir bağlantıdır.

Windows İşletim Sistemi Görev Çubuğu

Windows İşletim Sistemi arayüzünde üzerinde başlat düğmesinin, açık olan pencere ve uygulama simgelerinin bulunduğu masaüstü en alt satırında bulunan şerite görev çubuğu denir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNDE FARE İŞLEMLERİ

Windows İşletim Sistemi kullanım kolaylığı sağlayan farede sağ ve sol olmak üzere iki tuş ve birde kaydırma tekerleği bulunmaktadır. Sol tuş onay tuşu olarak kullanılmakla beraber tek tıklama, çift tıklama, sürükle bırak ve pencere boyutlandırılmasında da kullanılır. Sağ tuş bulunduğu yerin kısayol menülerini açar. Tekerlek ise sayfaları aşağı yukarı kaydırmamızı sağlar.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ TEK TIKLAMA

Fare ile herhangi bir simgeyi seçmek için seçilecek simge üzerine gelinip farenin sol tuşu ile bir kez tıklanır. Bu işleme tıklama (klikleme) veya tek tıklama denir. Renk değişirse simge seçilmiş demektir. Seçimi iptal etmek için boş bir yere tıklamak yeterlidir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ ÇİFT TIKLAMA

Mouse ile herhangi bir simge üzerine gelinip ard arda seri bir şekilde iki kere tıklanırsa buna çift tıklama denir. Böylece çift tıklanan uygulama klasör ya da dosya açılır.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ SÜRÜKLEME İŞLEMLERİ

Simgeleri sürüklemek için farenin sol tuşu basılı tutulur ve hareket ettirilir böylece seçilmiş olanların sürüklendiği görülür. Seçilen simgeler ekran üzerinde istenilen yere götürülür. (Simgeleri ekranda sürükleyip istenilen yerde bırakmak için Otomatik düzenle seçeneği kapalı olmalı. Aksi takdirde sürüklenen simgeler tekrar ekranın soluna gider.)

Windows İşletim Sistemi Pencereyi Taşıma

  • Pencere başlığına gidilir.
  • Farenin sol tuşu basılı tutularak hareket edilir
  • İstenen konuma sürüklenip bırakılır.

Windows İşletim Sistemi Pencereyi Boyutlandırma

  • Pencerenin herhangi bir kenarına veya köşesine gidilir.
  • Boyutlandırma okları göründüğünde farenin sol tuşu basılı tutulur ve hareket edilir.
  • İstenilen boyuta ulaşıldığında farenin sol tuşu bırakılır.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ MASAÜSTÜ SAĞ TUŞ SEÇENEKLERİ

  1. Görünüm: Masaüstündeki simgelerin görünüm ve konum ayarları yapılır.
  2. Büyük simgeler: Masaüstü simgelerinin büyük görüntülenmesini sağlar.
  3. Orta boyutlu simgeler: Masaüstündeki simgelerinin orta boyutlu olarak görüntülenmesini sağlar.
  4. Küçük Simgeler: Masaüstü simgelerinin küçük boyutlu görüntülenmesini sağlar.
  5. Simgeleri otomatik düzenle: Simgeleri otomatik olarak sıralar. Bu seçenek aktif iken simgeler serbestçe taşınamaz.
  6. Simgeleri kılavuz çizgisine hizala: Simgeleri, ekranda görülmeyen fakat dikey ve yatay olarak bulunan en yakın kılavuz çizgilerin kesişimlerine hizalar.
  7. Masaüstü öğelerini göster: Masaüstündeki simgeleri görüntüler ya da görüntüden kaldırır.
  8. Masaüstü araçlarını göster: genelde masaüstünün sağ kenarına konumlanan, tarih, saat, işlemci ve bellek kullanımlarını gösteren masaüstü araçlarını gösterir.
  9. Sıralama ölçütü: Simgeleri istenilen düzene göre sıralar.
    1. Ad: Simgeleri adlarına A’dan Z’ye alfabetik olarak sıralar.
    2. Boyut: Simgeleri kapladıkları alana göre sıralar.
    3. Öğe türü: Simgeleri türlerine (uzantılarına) göre sıralar.
    4. Değiştirme tarihi: Simgeleri en son değiştirdiğimiz tarihlerine göre sıralar.
  10. Yenile (F5): Masaüstünün, pencerenin veya geçerli olan sayfanın içeriğini yeniler.
  11. Yapıştır (Ctrl+V): Kes veya Kopyala komutu ile belleğe alınan simgeyi istenilen yere yapıştırır.
  12. Kısayol yapıştır: Kes veya Kopyala komutu ile belleğe alınan simgenin kısayolunu istenilen yerde oluşturur.
  13. Yeni: Masaüstünde yeni bir klasör, kısayol veya dosya oluşturmak için kullanılır. Ayrıca listede yer alan programları açar.

Windows İşletim Sistemi Ekran çözünürlüğü:

  1. Bilgisayarın ekran çözünürlüğünü, diğer bir ifadeyle ekran görüntüsünü oluşturan piksel dediğimiz nokta sayılarını artırıp azaltmamızı sağlar. Piksel sayısı ne kadar çok olursa ekran çözünürlüğü de o oranda kaliteli olur. Açılan pencereden çözünürlük listesini açarak mönitörün boyutuna göre ve monitörün desteklediği en uygun ekran çözünürlüğü ayarlanır. Yön seceneğinden ise ekran görüntü yönünü dikey, yatay ve döndürülmüş olarak ayarlayabiliriz.
  2. Araçlar: Masaüstü araç kutusunu açar. Araç kutusunda bulunan CPU (işlemci) ölçer, takvim, saat, para birimi, kişiler, haber başlıkları, slayt gösterisi gibi öğeler masaüstü araç galerisinde bulunur ve bu öğeleri masaüstüne ekleyebilirsiniz. Eklemiş olduğunuz bir aracı istediğiniz yere taşıyıp yeniden boyutlandırabilirsiniz. Araçları kaldırmak için, kaldırmak istediğimiz araçları sağ üst köşesinde bulunan kapat (X) düğmesinden kapatabiliriz.
  3. Kişiselleştir: Bilgisayarınızın temasını, arka plan resmini, pencere kenarlık rengini, yazıtipi boyutunu, kullanıcı hesap resminizi, Windows seslerini ve masaüstü simgelerini değiştirebilir, ekran koruyucu ayarlayabiliriz. Temalar masaüstü arka planını, ekran koruyucuyu, pencere kenarlığı rengini, sesleri, simgeleri ve fare işaretçilerini kapsar.

Masaüstü arka planı duvar kağıdı olarak da bilinen resim, renk veya tasarlanan bir dokudur. Arka plan resmini değiştirmek için mevcut temalardan herhangi birinin üzerine tıklamanız yeterli olur. Tek bir resmi masaüstü arka planı olarak seçebilir veya resimleri bir slayt gösterisi şeklinde de yerleştirebilirsiniz.

Ekran koruyucu, fare ya da klavyeyi belirli bir süre boyunca kullanmadığınızda, masaüstü görüntünüzü perdeleyerek ekranda görüntülenen resim ya da animasyondur.

 Bilgisayarınızda çalışırken Windows 7 bazı uyarı sesleri çıkarır. Örneğin program hata verdiğinde ya da elektronik posta geldiğinde programa tanımlı olan sesleri duyarsınız. İşte bu tür Windows seslerini de tema bileşenlerinin bulunduğu sesler seçeneğini kullanarak değiştirebilir, isterseniz de kapatabilirsiniz.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ İLE KLASÖR DOSYA ve KISAYOL OLUŞTURMA

Birkaç farklı metotla oluşturabileceğiniz dosya klasör ve kısayolların en çok kullanılan yöntemi boş bir alanda farenin sağ tuşu tıklanarak açılan kısayol menüsünden yeni komutunun altında bulunan seçenekleri kullanmaktır.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ KLASÖR OLUŞTURMA

  1. Masaüstünde ya da bir klasörün içinde boş bir yerde farenin sağ tuşuna basılır.
  2. Gelen menüden Yeni komutu üzerine gidilir.
  3. Alt menüden Klasör komutu üzerine gidilir ve farenin sol tuşu ile tıklanır.
  4. Klasöre istenilen isim verilir ve oluşturduğunuz ortamda boş bir alana fare sol tuşu tıklanarak isim onaylanmış olur.

 İsim verilmezse Windows “Yeni Klasör” adını verir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ DOSYA OLUŞTURMA

  1. Masaüstünde ya da bir klasörün içinde boş bir yerde farenin sağ tuşuna basılır.
  2. Gelen menüden Yeni komutu üzerine gidilir.
  3. Alt menüden Metin belgesi, Word belgesi, Excel çalışma sayfası gibi dosya oluşturacağımız uygulamalardan birisinin üzerine gidilir ve farenin sol tuşu ile tıklanır.
  4. Dosyaya istenilen dosya isim yazılır ve oluşturduğunuz ortamda boş bir alana fare sol tuşu tıklanarak isim onaylanmış olur.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ MASAÜSTÜNDE KISAYOL OLUŞTURMA

Örnek: Hesap makinesi

  •  Mouse’un sağ tuşuna basılır
  • Açılan menüden Yeni üzerine gelinir                                              
  • Gözat seçilir               
  • C:\Windows\System32\klasörüne gidilir     
  • Takip eden menüden Kısayol üzerine gelinir ve tıklanır                 
  • Calc.Exe dosyası bulunur ve seçilir
  • İleri tuşuna basılır
  • İstenirse kısayolun adı değiştirilirSon tuşuna basılır

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ BAŞLAT MENÜSÜNDE KISAYOL OLUŞTURMA

  • Görev çubuğunda sağ tuşa basılır
  • Özellikler tıklanır
  • Görev çubuğu ile Başlat Menüsü Özellikleri penceresi gelir
  • İkinci sekme olan Başlat Menüsü tıklanır
  • Klasik Başlat Menüsü işaretlenir ve yanındaki Özelleştir’e basılır.
  • Açılan pencerede EKLE tuşuna basılır
  • Bundan sonraki aşamalar yukarıdaki Hesap Makinesi örneği ile aynıdır.

Windows İşletim Sistemi Kısayol Adresleri

Hesap makinesi

Bilgisayarım\C:\Windows\System32\calc.exe

Winword programı

Bilgisayarım\C:\Program Files\Microsoft Office\Office\winword.exe

Excel programı

Bilgisayarım\C:\Program Files\Microsoft Office\Office\excel.exe

Not defteri

Bilgisayarım\C:\Windows\System32\notepad.exe

Resim defteri

Bilgisayarım\C:\Windows\System32\mspaint.exe

Windows İşletim Sistemi Kes Kopyala Yapıştır Kullanımı

Kes: Seçili olanı siler ve belleğe alır.

                     KES

Simge üzerinde, Sağ tuş, Kes

Simge işaretlenir, Ctrl+X

Simge işaretlenir, Düzen Menüsü – Kes

Simge işaretlenir, Araç Çubuğu – Kes düğmesi 


Kopyala: Seçili olanı silmeden belleğe alır.            

                     KOPYALA

Simge üzerinde, Sağ tuş, Kopyala

Simge işaretlenir, Ctrl+C

Simge işaretlenir, Düzen Menüsü – Kopyala

Simge işaretlenir, Araç Çubuğu – Kopyala düğmesi

Yapıştır: Kes veya Kopyala ile belleğe alınmış olan istenilen yere yapıştırılır.

                     YAPIŞTIR:

   Boş yerde Sağ tuşa basılır, Yapıştır tıklanır.

Ctrl+V tuşlarına basılır

Düzen menüsü – Yapıştır

Araç Çubuğu Yapıştır düğmesi

KES + YAPIŞTIR à TAŞIMA İŞLEMİ YAPAR

KOPYALA + YAPIŞTIR à ÇOĞALTMA İŞLEMİ YAPAR

Windows İşletim Sistemi Klasör Silme

Klasör silindiğinde içerisindeki tüm alt klasörler ve dosyalar silinerek geri dönüşüm kutusuna gider. Yanlışlıkla sildiğimiz ya da daha sonra lazım olan bir klasör veya dosyayı geri dönüşüm kutusundan sildiğimiz ortama geri yükleyebiliriz. Geri yüklemek için geri dönüşüm kutusuna giderek geri yükleyeceğimiz simgenin üzerinde farenin sağ tuşuna basıp, açılan menüden geri yükle konutunu tıklamalıyız. Eğer klasörü geri dönüşüm kutusuna göndermeden direkt sileceksek, aşağıda bahsettiğim silme yöntemlerini kullanırken klavyeden Shift tuşuna basılı tutarak silmeliyiz. Böylece geri dönüşüm kutusuna göndermeden doğrudan silmiş oluruz.

  1. YOL:
  1. Silinecek klasör işaretlenir.
  2. Üzerindeyken farenin sağ tuşuna basılır.
  3. Gelen menüden sil üzerine gidilip tıklanır.
  4. YOL:
  5. Silinecek klasör işaretlenir.
  6. Klavyeden Delete tuşuna basılır
  7. YOL:
  8. Silinecek klasör fare ile sürüklenerek Geri Dönüşüm Kutusu üzerine bırakılır.

Windows İşletim Sistemi Dosya veya Klasörün Adını Değiştirme

I. YOL:

1- Adı değiştirilecek olan klasör işaretlenir

2- Üzerindeyken farenin sağ tuşuna basılır.

3- Gelen menüden Ad değiştir üzerine gidilip tıklanır.

II. YOL:

  1. Adı değişecek klasör işaretlenir
  2. Klavyeden F2 tuşuna basılır ve yeni ad yazılır

III. YOL:

  • Adı değişecek klasör işaretlenir
  • Adı üzerine bir kez tıklanır ve aktifleşince yeni ad yazılır.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ BAŞLAT MENÜSÜ

Masaüstünde en altta yer alan çubuğa görev çubuğu (Task bar) denir. Görev çubuğunun solunda yer alan başlat düğmesi üzerine gelinip tıklandığında açılan menüye başlat menüsü denir. Başlat menüsüyle bilgisayara yüklü tüm programlara, bilgisayarın donanımsal ayarlarının yapıldığı donatılara erişilebiliriz. Yine dosya ve klasör arama işlemlerini de başlat menüsünün en alt satırındaki program ve dosyaları ara bölümünden yaparız.

Windows İşletim Sistemi Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü

Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü, Görev çubuğu ile ilgili ayarlamalar yapmak ve “Başlat Menüsüne program eklemek ya da kaldırmak için kullanılır. Görev çubuğu üzerinde sağ tuşa basılıp “Özellikler” seçeneği tıklandığında aşağıdaki seçenekler gelir.

Görev çubuğunu kilitle: Bu seçenek işaretliyse görev çubuğu taşınamaz ve boyutlandırılamaz.

– Görev çubuğunu otomatik olarak gizle: Görev çubuğunun otomatik olarak gizlenmesi için kullanılır. Fare aşağıya götürüldüğünde görev çubuğu görünür.

 – Görev çubuğunu pencerelerin üzerinde tut: Bu seçenek işaretlendiğinde bir pencere ekranı kaplayacak kadar büyütülse de görev çubuğu daima görünür.

–  Benzer görev çubuğu öğelerini grupla: Aynı uygulamaya ait birden fazla pencereyi görev çubuğunda tek simge olarak gösterir.

–  Hızlı Başlat’ı Göster: Bu seçenek işaretlendiğinde görev çubuğunun solunda bazı uygulamaların simgeleri görünür.

– Saati göster: Görev çubuğunun sağında bulunan saatin görünmesini sağlar.

– Etkin olmayan simgeleri gizle: Bu seçenek işaretlendiğinde görev çubuğunun sağındaki simgeler gizlenir.

İkinci bölüm olan “Başlat Menüsü” ne tıklandığında aşağıdaki seçenekler gelir.

Her iki durumda da “Özelleştir…” tıklandığında Başlat Menüsü ile ilgili bir takım düzenlemeler yapılır.

Başlat Menüsü yanındaki “Özelleştir…” tıklandığında aşağıdaki seçenekler gelir.

Burada program simgelerinin boyutu değiştirilebilir, Başlat Menüsünde tutulacak program sayısı belirlenebilir ve Başlat Menüsünde gösterilecek olan Internet ve e-posta ile ilgili ayarlamalar yapılır. “Listeyi Sil” tuşuna basıldığında ise son kullanılan uygulamalar Başlat Menüsü listesinden silinirler.

Windows İşletim Sistemi Başlat Menüsüne Klasör Ekleme

ADIM 1

 “Ekle” düğmesine basıldığında aşağıdaki pencere gelir. Bu penceredeki Gözat düğmesi kullanılarak menüye eklenmek istenen program seçilir ve “İleri” düğmesine basılır. Aşağıdaki örnekte calc.exe (hesap makinesi) programı seçilmiştir.

ADIM 2

İkinci aşamada kısayolun hangi klasöre ekleneceği seçilir. Eğer bu klasörlerin dışında yeni bir klasör oluşturup o klasöre program eklenecekse Yeni Klasör düğmesine basılır

 ADIM 3

Üçüncü aşamada ise eklenecek olan kısayola bir isim verilir. Örneğin “Hesap Makinesi”

Bu aşamayla birlikte Son düğmesine basıldığında Başlat menüsüne hesap makinesi programı eklenmiş olur.

Başlat menüsüne eklenecek programın masaüstünde Kısayolu varsa bu Kısayol mouse ile sürüklenip “Başlat” üzerine bırakılarak da kısayol oluşturulabilir.

Windows İşletim Sistemi Dosya ve Klasör Arama

Bilgisayarınızda depolanan dosyaları, klasörleri, programları ve e-posta iletilerini bulmak için başlat menüsündeki arama kutusunu kullanabilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi Başlat Menüsünü Kullanarak Öğe Bulmak

Başlat düğmesini tıklatın ve ardından arama kutusuna bir sözcük veya sözcük parçası yazın.

Siz yazarken, yazdığınız metinle uyuşan öğeler Başlat menüsünde görünür. Arama işlemi dosya adındaki metne, dosyanın içeriğine, etiketlere ve diğer dosya özelliklerine göre yapılır.

Örneğin command.com gibi. Aradığımız dosya ya da klasör liste kutusu içerisinde görünür. Eğer listede görünmüyor ise diğer sonuçlar yazısı üzerine tıklayarak arama penceresi içerisinde daha detaylı bakabiliriz.

Aranan dosya veya klasörün adı veya uzantısı ile ilgili bilinmeyenler varsa joker karakterler denilen karakterlerden yararlanılır. Adını unuttuğumuz dosya yada klasörleri bulabilmek için joker karakter dediğimiz * (yıldız) ve ? (soru işareti) simgelerini kullanabiliriz. “ * ” Birden fazla bilinmeyen karakterin yerine kullanılır. “ ? “ Tek bir bilinmeyen karakterin yerine kullanılır.

Örnek: Winword’de hazırlanmış olan dosyaları bulmak için *.docx yazılır. Bu örnekte yıldız karakteri bütün Winword dosya isimleri yerine kullanılmıştır.

Örnek: “C” ile başlayan uzantısı exe olan dosyaları bulmak için C*.exe yazılır.

Örnek: Üçüncü karakteri “a”, beşinci karakteri “z” olan dosyaları bulmak için ??a?z*.* yazılır.

Klasör Veya Kitaplıktaki Arama Kutusunu Kullanarak Dosya Veya Klasör Bulmak İçin

Arama sonuçları penceresinden dosyanın tipine, değiştirilme tarihine, türüne boyutuna göre de farklı kriterler girerek arama yapabiliriz. Belirli bir klasörde veya kitaplıkta (örneğin Belgeler veya Resimler) bulunabileceğini bildiğiniz dosyaları ararsınız. Dosya için göz atılması yüzlerce dosya ve alt klasöre bakmak anlamına gelebilir. Daha kısa sürede öğe bulmak istiyorsanız, açık pencerenin üst tarafındaki arama kutusunu kullanabilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi Windows (Dosya) Gezgini

Windows Gezgini penceresi, Başlat / Tüm programlar / Donatılar menüsünden Windows Gezgini üzerine gelinip tıklanarak açılır. Veya Başlat / Tüm programlar / Donatılar /  Çalıştır kullanılır ve gelen diyalog kutusunda Explorer yazılıp onaylanarak çalıştırılır. Bir diğer yöntem ise başlat düğmesi üzerine sağ tıklanarak açılan menüden Windows Gezgini’ni Aç komutu tıklanır.

Windows Gezgini aşağıdaki gibi bir pencere içerisinde açılır.

Windows gezgini programı bilgisayardaki tüm sürücülere ( C:  D:  E:  ), programlara ve ayarlara ulaşmaya yarayan bir programdır. Windows gezgini menülerindeki çeşitli komutlar şunlardır;

Durum Çubuğu: Durum çubuğunda şu bilgiler yer alır;

  • Bulunulan yerdeki toplam simge sayısı
  • İşaretlenmiş simge sayısı
  • Simgelerin kapladığı alan
  • İşaretli simgelerin kapladığı alan
  • Bulunulan sürücüdeki boş alan

Büyük Simgeler: Simgelerin büyük görünmesini sağlar. (Görünüm Menüsü)

Küçük Simgeler: Simgelerin küçük ve yan yana görünmesini sağlar. (Görünüm Menüsü)

Liste: Simgelerin alt alta sıralanmış şekilde görünmesini sağlar. (Görünüm Menüsü)

Ayrıntılar: Simgelerin çeşitli özellikleriyle birlikte görünmesini sağlar. (Görünüm Menüsü) Bu özellikler;

  • Simgenin Adı
  • Simgenin Boyutu
  • Simgenin Türü
  • Simgenin Değiştirilme Tarihi

şeklindedir.

Yenile (F5): Son yapılan değişikliklerin güncellenmesini sağlar. (Görünüm Menüsü)

Windows gezgininde klasörlerin yanında bulunan +  (artı) işareti o klasörün içerisinde alt klasörler olduğu fakat görünmediği anlamına gelir.

Windows gezgininde klasörlerin yanında bulunan  –  (eksi) işareti o klasörün içerisinde alt klasörler olduğu ve o an göründüğü anlamına gelir.

Herhangi bir sürücüdeki dosya yine aynı sürücüdeki başka bir klasöre sürüklenip bırakılırsa taşıma işlemi gerçekleşir. Eğer dosya farklı bir sürücüye sürüklenip bırakılırsa kopyalama işlemi gerçekleşir.

Ardışık olan simgeleri işaretlemek için SHIFT tuşu kullanılır. İlk simge işaretlenir ve SHIFT tuşu basılı iken seçime dahil edilecek son simge işaretlenir, böylece iki simge ve arasındaki tüm simgeler işaretlenir.

Ardışık olmayan simgeler CTRL tuşuna basılı tutularak işaretlenir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM MASASI

Donanım ile ilgili ayarların yapıldığı bölümdür. Örneğin, klavye dilini değiştirme, yeni bir yazıcı tanımlama, görünüm ayarlarını değiştirme gibi. Denetim Masası’nda program ekleme/kaldırma gibi yazılım ile ilgili işlemler de yapılabilir.

Aygıtlar ve Yazıcılar Windows İşletim Sistemi

 Bilgisayara yeni bir yazıcı tanıtmak için kullanılır. Eğer yazıcı bilgisayara tanıtılmazsa doğru çalışmaz. Birden fazla yazıcı varsa bunların hepsinin bilgisayara tanıtılması gerekir, tanıtılan bu yazıcılardan sadece birisi varsayılan yazıcıdır. Yüklü olan yazıcılardan birisini aktif hale getirmek için o yazıcı işaretlenip dosya menüsünden Varsayılan Olarak Ata seçeneği seçilir.

Windows İşletim Sistemine Başlarken

Başlarken penceresinde Windows’un eski sürümlerine göre Windows 7 İşletim sistemindeki yenilikleri öğrenebileceğimiz seçenekler vardır.

Windows İşletim Sistemi Bildirim Alanı Simgeleri

Görev çubuğunun sağ tarafında yer alan bildirim alanı simgelerinin görünür vaya gizlilik ayarlarını yapabilirsiniz. Simgeleri ve bildirimleri gizlerseniz değişiklikler ve güncellemeler hakkında bilgi alamazsınız.

BitLocker Sürücü Şifreleme Windows İşletim Sistemi İle

Windows İşletim Sistemi Bölge ve Dil Seçenekleri

 Bölge ve Dil Seçeneklerinde programlarda kullanılan sayı biçimi, para birimi, saat,  tarih ve kullanılan klavyenin dili gibi seçenekleri, bilgisayarı kullandığımız ülkenin formatına göre ayarlayıp değiştirebilmemizi saylar.

Seçmiş olduğumuz ülke biçimini ek ayarlar düğmesine tıklayarak gelen diyalog kutusunda Sayı, Para Birimi, Saat ve Tarih formatı değiştirilir. Klavye ve diller sekmesinden ise yeni klavye dili ekleyip kaldırabiliriz.

Windows İşletim Sistemi İle Dizin Oluşturma Seçenekleri

Windows 7 bilgisayarınızdaki en yaygın dosyalarda hızlı arama yapabilmek için dizini kullanır. Bu bölümde, dizin oluşturmayla ilgili seçenekler bulunur. Bilgisayarınızda en sık kullanılan tüm dosyalar Varsayılan olarak dizine eklenmiştir. Dizine alınmış disk sürücüler (konumlar) kitaplıklardaki tüm klasörleri, e-postaları ve çevrimdışı dosyaları içerir. Dizine alınmayan dosyalar arasında, program dosyaları ve sistem dosyaları yer alır.

Windows İşletim Sistemi Ebeveyn Denetimleri

Ebeveyn denetimleriyle, çocukların bilgisayarı kullanabilecekleri saatleri, oynayabilecekleri oyun türlerini ve çalıştırabilecekleri programları sınırlayabilir, bilgisayarı kullanma biçimlerini denetleyebilirsiniz.

Ebeveyn Denetimleri bir oyuna veya programa erişimi engellediğinde, programın engellendiğini bildiren bir uyarı görüntülenir. Çocuğunuz söz konusu oyuna veya programa erişim izni istemek için uyarıdaki bağlantıyı tıklatabilir. Kendi hesap bilgilerinizi girerek erişime izin verebilirsiniz.

Çocuğunuza yönelik Ebeveyn Denetimlerini ayarlamak için kendi yönetici kullanıcı hesabınızı kullanmanız gerekir. Başlamadan önce, Ebeveyn Denetimlerini ayarlamak istediğiniz her çocuğun standart bir kullanıcı hesabı olduğundan emin olun. Ebeveyn Denetimleri yalnızca standart kullanıcı hesaplarına uygulanabilir.

Windows programının sağladığı denetimlere ek olarak web filtreleri veya etkinlik raporları gibi başka denetimleri ayrı bir servis sağlayıcıdan yükleyebilirsiniz.

Standart kullanıcı hesabına yönelik Ebeveyn denetimlerini açmak için;

  1. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  2. Ebeveyn denetimlerinin ayarlamak istediğiniz standart kullanıcı hesabını tıklatın. Standart kullanıcı hesabı henüz ayarlanmadıysa, yeni hesabı ayarlamak için Yeni kullanıcı hesabı oluştur düğmesine tıklatın.
  3. Ebeveyn Denetimleri altında, Açık, geçerli ayarları uygula düğmesine tıklatın.
  4. Çocuğunuzun standart kullanıcı hesabı için Ebeveyn denetimlerini etkinleştirdikten sonra, aşağıdaki ayarlardan denetlemek istediklerinizi belirleyebilirsiniz:
  5. Zaman sınırları: Çocukların bilgisayarda oturum açabilecekleri zamanları denetlemek için zaman sınırları belirleyebilirsiniz. Zaman sınırları, çocukların belirli saatlerde oturum açmasını önler. Haftanın her günü için farklı oturum açma saatleri ayarlayabilirsiniz. Kendilerine ayrılan zaman sona erdiğinde oturum açmış durumdaysalar, oturumları otomatik olarak kapatılır.
  6. Oyunlar: Oyunlara erişimi denetleyebilir, yaş derecelendirme düzeyi belirleyebilir, engellemek istediğiniz içerik türlerini seçebilir ve derecelendirilmemiş oyunları ya da belirli oyunları engelleyeceğinize mi yoksa bunlara izin mi vereceğinize karar verebilirsiniz.
  7. Belirli programlara izin verme veya bunları engelleme: Çocukların istemediğiniz programları çalıştırmasını önleyebilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi Erişim Kolaylığı Merkezi

Engelli kişilerin bilgisayarı daha rahat kullanabilmelerini sağlamak için gerekli ayarlamalar bu bölümden yapılır.

Windows İşletim Sistemi Fare

 Mouse ile ilgili ayarlamalar yapmak için kullanılır. Düğmeler, İşaretçiler, İşaretçi Seçenekleri, Tekerlek ve Donanım bölümlerinden oluşur.

Düğmeler bölümünde farenin sağ ve sol tuşlarının görevleri değiştirilir. Solak kullanıcılar için hazırlanmış bir seçenektir.

Çift tıklama hızı ile çift tıklama hızı ayarlanır.

Tıklama Kilidini Etkinleştir işaretlendiğinde mouse ile sürükleme yaparken basılı tutmaya gerek kalmaz. Mouse ile sürüklenecek olan pencere başlığı üzerinde bir süre basılı tutmak yeterli olur.

İşaretçiler bölümünde işaretçiler değiştirilir.  “Düzen” listesinden hazır işaretçilerden herhangi birisi seçilebileceği gibi, değiştirilmek istenen işaretçiler pencerenin altındaki listeden işaretlenip “Gözat” düğmesine basılarak da değişiklik yapılabilir.

İşaretçi Seçenekleri bölümünde işaretçi hızı, işaretçi izinin görünüp görünmeyeceği, yazı yazarken işaretçinin gizlenip gizlenmeyeceği gibi seçenekler düzenlenir.

Tekerlek bölümü sadece üzerinde tekerlek (scroll) olan mouselarda kullanılan bir seçenektir ve tekerleğin bir dönüşünde kaç satır hareket edileceği ayarlanır.

Windows İşletim Sistemi Görüntü

Görüntü seçenekleriyle ekranınızdaki metnin ve simgelerin görüntü boyutlarını değiştirebilir, ekranınızın belirli bir bölümünü büyüteci kullanarak geçici olarak büyütebilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi Tarih/Saat:

Bilgisayarın tarih, saat ve zan dilimini görmek veya değiştirmek için kullanılır.

Windows İşletim Sistemi Klavye:

Klavye ile ilgili ayarların yapıldığı seçenektir. İki bölümden oluşur, Hız ve Donanım.

Hız bölümü üç gruptan oluşur. Bunlar Yineleme gecikmesi, Yineleme hızı ve İmleç yanıp sönme hızıdır.

Yineleme gecikmesi ile eğer hızlı yazı yazılıyorsa yazılan ifadelerin ilk karakterinde ne kadar bekleneceği ayarlanır.

Yineleme hızı ile ifadenin ilk karakterinden sonraki karakterlerinin ne kadar hızlı yazılacağı ayarlanır.

İmleç yanıp sönme hızı ile imlecin ne kadar hızlı yanıp söneceği ayarlanır.

Donanım sekmesinde bilgisayarda tanımlı klavye görünür. Klavye ile ilgili sorun olduğu zaman “Sorun Gider…” tuşuna basılarak sorun giderilmeye çalışılır.

Windows İşletim Sisteminde Programlar ve Özellikler

Programlar ve Özellikler seçeneğini ile bilgisayarınızda kullanmadığınız bir programı tamamen kaldırmak veya sabit diskinizde yer açmak istiyorsanız, programı bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

Programı kaldırmak ya da değiştirmek için;

Programı seçin ve Kaldır’ı tıklatın. Bazı programlar, kaldırmaya ek olarak programı değiştirme veya onarma seçeneği de içerir; ancak birçok program yalnızca kaldırma seçeneğini sunar. Bir programı değiştirmek için Değiştir’i veya Onar’ı tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

Windows İşletim Sistemi Yüklü Güncelleştirmeleri Görüntüle veya Kaldır

Windows 7 İşletim sisteminin performansını veya güvenliğini artırmak için zaman zaman güncelleştirme yaparak işletim sistemini son haliyle kullanırız. Bu yüzden güncelleştirmeleri kaldırmanızı önermiyorum. İlle de kaldırmak isterseniz;

  1. Başlat menüsü, denetim masası, yüklü güncelleştirmeleri görüntüle seçeneğini tıklatın.
  2. Açılan güncelleştirmeleri kaldır diyalog kutusundan kaldırmak istediğimiz güncelleştirmeyi sonra da Kaldır’ı tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

Windows İşletim Sistemi özelliklerini etkinleştirme veya devre dışı bırakma

Windows kurulumuyla birlikte gelen Internet Information Services gibi bazı programların ve özelliklerin kullanılmadan önce etkinleştirilmesi gerekmektedir. Diğer bazı özellikler varsayılan olarak etkin olsa da, kullanmadığınız özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz.

Windows’un önceki sürümlerinde, bir özelliği devre dışı bırakmak için bilgisayarınızdan tamamıyla kaldırmanız gerekiyordu. Windows 7 sürümünde, özellikler sabit diskinizde saklanmaya devam eder. Gerektiğinde yeniden etkinleştirebilirsiniz. Bir özelliğin kapatılması bu özelliği kaldırmaz ve Windows özelliklerinin sabit diskte kapladıkları alanı boyutunu azaltmaz.

Windows özelliklerini etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için;

  1. Sırasıyla Başlat düğmesini, Denetim Masası’nı, Programlar’ı ve sonra da Windows özelliklerini aç veya kapat’ı tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  2. Bir Windows özelliğini etkinleştirmek için, özelliğin solundaki onay kutusunu işaretleyin,  devre dışı bırakmak için onay kutusunu temizleyin. Ardından Tamam’a tıklayarak iletişim penceresini kapatın.

Windows İşletim Sistem Bilgisi

Sistem, kullanılan bilgisayardaki donanımla ilgili bilgi verir. Burada yapılacak yanlış bir işlem donanım elemanlarının yanlış çalışmasına neden olur. Buradaki genel bölümüne bakarak sistemle ilgili bilgi alınabilir. Onun dışında hiçbir şey değiştirilmemelidir. Bu bölümde bilgisayarın CPU modeli, kaç RAM olduğu, kullanılan işletim sistemi gibi bilgiler görünür. Ayrıca sistem ayarlarına masaüstündeki Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tuşa basıp Özellikler seçeneği seçilerek de gelinir.

Windows İşletim Sistemi Yazı Tipleri (Fonts)

Bilgisayarda yüklü olan yazı tiplerini görmek ve bilgisayara yeni yazıtipleri yüklemek için kullanılır. Yazı tipi yazıların farklı şekillerde yazılmasını sağlar. (El yazısı, kitap yazısı gibi…). Yazıtipleri ancak programların içerisinde kullanılabilir, Örneğin Word, Excel gibi.

Windows İşletim Sistemi İle Kullanıcı Hesapları

Kullanıcı Hesapları bir bilgisayarda birden fazla kullanıcı tanımlamak için kullanılır.  Böylece aynı bilgisayarı kullanan kişiler bilgisayarı kendilerine göre özelleştirebilirler. Örneğin, her kullanıcı kendi masaüstü ayarlarını kendine göre yapabilir, kendi istediği duvar kağıdını döşeyip, sık kullandığı uygulamalar için kısayollar oluşturabilir.

Yeni kullanıcı tanımlamak için “Başka bir hesabı yönetin” seçeneğinden Yeni hesap oluştur seçeneğine basılır ve yeni bir kullanıcı hesabı oluşturulur. Mevcut kullanıcılar pencerenin altında görünürler. Herhangi bir kullanıcıyı silmek için aşağıdaki kullanıcı listesinden silinecek olan üzerine tıklanır ve gelen yeni penceredeki seçeneklerden “Hesabı Sil” tıklanır. İstenirse hesap adı değiştirilebilir, parola oluşturulabilir veya resim değiştirilebilir.

Bir sonraki ders, Word Kelime İşlemci konusudur.